Den rike mann og Lasarus

 

«Det var en rik mann som kledde seg i purpur og fineste lin, og som levde hver dag i herlighet og glede.

 

Men det var en fattig mann ved navn Lasarus, som var lagt ved porten hans. Han var full av verkende sår. Hans ønske var å få mette seg med smulene som falt fra den rikes bord. Men endog hundene kom og slikket sårene hans.

 

Så skjedde det at den fattige døde, og englene bar ham bort til Abrahams skjød.

 

Men også den rike døde og ble begravet. Og da han slo sine øyne opp i dødsriket, der han var i pine, – da ser han Abraham langt borte og Lasarus i hans skjød.

 

Da ropte han og sa: Far Abraham! Forbarm deg over meg og send Lasarus, så han kan dyppe fingertuppen sin i vann og svale min tunge! For jeg lider svær pine i denne ilden.

 

Men Abraham sa: Sønn, kom i hu at du fikk dine goder i din levetid, likesom Lasarus fikk det vonde. Men nå trøstes han her, mens du pines.

 

Dessuten er det festet et stort svelg mellom oss og dere, for at de som måtte ønske å gå herfra over til dere, ikke skal være i stand til det. Heller ikke kan noen komme derfra og over til oss.

 

Da sa han: Så ber jeg deg, far, at du må sende ham til min fars hus – for jeg har fem brødre – for at han kan vitne, så ikke også de skal komme til dette pinens sted.

 

Men Abraham sier til ham: De har Moses og profetene. La dem høre dem!

 

Men han sa: Nei, far Abraham! Men kommer det noen til dem fra de døde, da vil de omvende seg.

 

Men han sa til ham: Hører de ikke Moses og profetene, da vil de heller ikke la seg overbevise om noen står opp fra de døde.” Luk.16,19-31

 

 

Hvor skrekkelig alvorlig! Og mange vet eller bryr seg visst ikke om å høre denne ufornektelige sannhet! De vil rett og slett ikke høre hva Guds ord forteller oss. Dette kommer de til å angre mye på.

 

Hvem er den rike mann en representant for? Deg? Meg? Vi som bor i Norge eller et annet overflodsland. Vi som har alt materielt sett. Og som bare vil ha stadig mer. Selv. Tro om vi ikke har fått det vi har, for å DELE det med andre som ikke har? Gjør man det, blir en ordentlig rik. I sitt hjerte.

 

Hvem er Lasarus en representant for? Det må være de som sliter økonomisk og på andre måter. De som ikke fikk så mange goder mens de levde, som den rike, men som til og med måtte tåle mye vondt.

 

Jeg tror vi som lever i et av verdens rikeste land, virkelig må våkne og dele våre goder med dem som trenger en hånd! Det er jo derfor Han ga oss denne flotte muligheten til å glede andre!

 

kr

 

 

Kommentarer, spørsmål og svar: